Email:
Nazwa użytkownika:
Kontakt:
Data przejazdu:
Akceptuję regulamin korzystania z serwisu AUTOSTOPEM.eu
Liczba miejsc:
Samochód:
Z:
Przez:
Do:
Liczba miejsc:
Z:
Do:
Opis:

Autostopik.pl

Forum o tematyce AutoStopowej.

Myśl na dziś

Wierzyć czy nie wierzyć, to jest pytanie. :?:

Re: Myśl na dziś

Post przez myślnadziś » 22 sie 2025, o 10:53

Jam jest on pasterz dobry, i znam moje, a moje mię też znają.
Jako mię zna Ojciec, i ja znam Ojca, i duszę moję kładę za owce.

https://bojwiary.pl/biblia/1879/43/10/14-15

Czy ty też Go znasz?
Starszy mężczyzna leżał w szpitalu. Czuł, że zbliżał się koniec życia jego ciała na tej ziemi.
Dzisiaj odwiedził go jego dziesięcioletni wnuk. W sali było również kilku przyjaciół chorego.
Chłopiec miał pilne pytanie do dziadka, ale chciał mu je zadać na osobności. Co zrobić?
Chłopiec zebrał się na odwagę i poprosił pozostałych gości: "Czy moglibyście wszyscy wyjść na chwilę na zewnątrz?"
Nieco zdziwieni wszyscy opuścili pomieszczenie. Wtedy chłopiec podszedł do dziadka i powiedział do niego smutnym, ale i poważnym głosem:
"Dziadku, rodzice powiedzieli mi, że wkrótce umrzesz. Odkąd chodzę na szkółkę niedzielną, znam Pana Chrystusa Jezusa.
Wiem, że pójdę kiedyś do Niego do nieba. A ty, dziadku, czy też Go znasz?"
Przez jakąś chwilę panowała na sali cisza.
Następnie dziadek powiedział: "Zapytaj, proszę swojego nauczyciela ze szkółki niedzielnej, czy mógłby mnie odwiedzić!"
Nauczyciel chętnie spełnił prośbę chorego, odwiedził go, aby na krótko przed śmiercią wyjaśnić co jest treścią "Dobrej Nowiny (Ewangelii)".
Kilka dni później, tuż przed ostatecznym pożegnaniem, mężczyzna powiedział do wnuka:
"Spotkamy się w górze; jestem tego zupełnie pewien, wnusiu!"
Ewangelia, dobra nowina od Stwórcy, skierowana jest do wszystkich ludzi, bez względu na wiek.
Mówi ona, że jest tylko jedna droga do Boga, tylko jeden Ratownik dla wszystkich: Pan Chrystus Jezus.
Przez swoją śmierć i zmartwychwstanie otworzył On drogę do nieba każdemu skruszonemu przestępcy.
Tak, Dobra Nowina jest "...mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy, ..." i zaufa.
https://biblia-online.pl/Biblia/Warszaw ... ymian/1/16
myślnadziś

Post przez myślnadziś » 22 wrz 2025, o 17:08

Przez to objawiona jest miłość Boża ku nam, iż Syna swego jednorodzonego posłał Bóg na świat, abyśmy żyli przezeń.
https://bojwiary.pl/biblia/1879/62/4/9

Podwójne uratowanie
Pewien człowiek miał dziwny zwyczaj, że ilekroć rozpoczynał pływanie na basenie, najpierw zanurzał w wodzie stopę, a potem wchodził wysoko na wieżę,
aby wykonać w pięknym stylu skok na główkę.
Gdy któregoś razu ktoś zapytał go o to, odpowiedział: Myślę, że to sprawa przyzwyczajenia,
ale rzeczywiście istnieje głębszy powód; zdradzę go panu. Przed kilkoma laty byłem nauczycielem
pływania grupy mężczyzn. Moim zadaniem było doskonalenie skoku z wieży oraz nauka nurkowania.
Pewnej nocy zdarzyło się, że nie mogłem zasnąć. Postanowiłem pójść na pływalnię, do której
jako prowadzący szkolenia posiadałem klucze. Miałem nadzieję, że gdy trochę popływam, będę mógł lepiej spać. Nie zaświeciłem światła, bo bardzo dobrze znałem układ pomieszczeń. Dach był ze szkła, a światło księżyca było wystarczająco jasne. Gdy stanąłem na najwyższym piętrze wieży, ujrzałem cień mojego ciała,
który odbijał się na przeciwległej ścianie. Z powodu rozłożonych na boki ramion, moja sylwetka tworzyła wspaniały krzyż. Zamiast skoczyć, pozostałem nieruchomy i przyglądałem się temu niesamowitemu cieniowi.
Gdy tak trwałem w bezruchu, przyszedł mi na myśl krzyż Chrystusa Jezusa i jego znaczenie.
Nie byłem chrześcijaninem, ale jako chłopiec nauczyłem się pewnej pieśni, której słowa nagle mi się
przypomniały:

On umarł, by nas uratować,
Dał życie, by nas zachować,
Radośnie do nieba kroczymy,
W krwi Jego zbawienie widzimy!

Albowiem mowa o krzyżu tym, którzy giną, jest głupstwem; ale nam, którzy bywamy zbawieni, jest mocą Bożą.
https://bojwiary.pl/biblia/1879/46/1/18

Nie wiem jak długo stałem tak na wieży z rozpostartymi ramionami i dlaczego nie wykonałem skoku.
W każdym razie wycofałem się z deski i zszedłem na dół. Udałem się na brzeg basenu aby skoczyć.
Nie wiem dlaczego zszedłem jednak po drabince, stojąc stopami na dnie, zamarłem, dotknąłem twardego betonowego podłoża. Poprzedniego dnia wieczorem spuszczono wodę, a ja nic o tym nie wiedziałem!
Mimowolnie po plecach przeszedł mi zimny dreszcz. Gdybym skoczył, byłby to mój ostatni skok.
Ten krzyż na ścianie uratował mnie tej nocy. Byłem tak głęboko wzruszony i wdzięczny, że Bóg w swojej łasce zachował mnie przy życiu, że uklęknąłem na brzegu basenu. Uświadomiłem sobie, że oprócz mojego ciała Bóg chciał ratować moją duszę. Aby to było możliwe,
potrzebny był jednak inny krzyż - krzyż na którym umarł Pan Chrystus Jezus, abym ja mógł żyć wiecznie.
On uczynił to w chwili, kiedy klęcząc, wyznałem Mu moje przestępstwa wobec prawa Bożego i oddałem życie moje w Jego ręce. Tej nocy zostałem podwójnie uratowany!
https://bojwiary.pl/biblia/1879/2/20/3-19
Do dziś posiadam zdrowe i sprawne ciało, ale o wiele ważniejsze jest dla mnie to, że jestem uratowany na wieczność.
Być może rozumie już pan, dlaczego zawsze najpierw zanurzam w wodzie palce stopy,
zanim wykonam skok - to przypomina mi o owym dniu, który zmienił drogę mojego życie.

Wchodźcie przez ciasną bramę; albowiem przestronna jest brama i szeroka droga, która prowadzi na zatracenie, a wiele ich jest, którzy przez nię wchodzą. A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; a mało ich jest, którzy ją znajdują.
https://bojwiary.pl/biblia/1879/40/7/13-14
myślnadziś

Post przez myślnadziś » 17 lut 2026, o 13:50

Pokutować czy nie pokutować?
Betel-Sar-Eser wyslal Regem-Meleka i innych mężów, aby przejednac Pana i zapytac kaplanow domu Pana Zastepow i prorokow:
Czy w piatym miesiacu mam obchodzic pokute z placzem i postem, jak to czynilem przez tyle lat?

https://bojwiary.pl/biblia/1879/38/7/2-3

Dobre pytanie
Lud Boży odbudowywał świątynie w Jerozolimie. Wrócil z niewoli już dużo
wcześniej, ale po polozeniu podwalin swiatyni zniechecil go sprzeciw. Na
prawie dwadziescia lat praca przy odbudowie ustala, aż Stwórca użył prorokow
Aggeusza i Zachariasza, aby ich przebudzic. W tym czasie, opisanym w Ksiedze
Zachariasza 7, lud zadal to dobre pytnie o dzien zaloby w piatym miesiacu. Ich
przodkowie dodali to swieto do swojego kalendarza po zniszczeniu swiatyni
przez wojska babilonskie (Jeremiasza 52. 12) Pytanie bylo proste i
przewidywalo odpowiedz: "Tak" lub "Nie". Pan jednak odpowiedzial zupelnie
inaczej! Przez Zachariasza powiedzial: "Gdy posciliscie i plakaliscie w piatym i
siodmym miesiacu przez te siedemdziesiat lat, czy posciliscie dla mnie? A gdy
jecie i pijecie, czy nie dla siebie jecie i nie dla siebie pijecie? (Zachariasza 7.
5-6). Zamiast odpowiedziec: "Tak" lub "Nie", Pan odpowiedzial: "Dlaczego?".
Skierowal swiatlo nie na ich dzialania - Tak lub Nie - ale na ich motywy. Pan
pytal: Czemu TAK? Czemu NIE? Wiedzial, ze poscili, ale byla to tylko tradycja,
ktora miala nie wiele wspolnego z czcia dla Boga! Jak czesto i my dzis rowniez
pozwalamy, aby nasze praktyki staly sie jedynie religia i tradycja a nie aktami
serdecznego uwielbienia lub sluzby poswieconej Stworcy!
Pan ani nie potepil, ani nie pochwalil samego postu! Zamiast tego poprosil ich,
aby rozwazyli nie tylko swoj post, ale takze swoje normalne, codzienne jedzenie
i picie. Byloby dobrze powstrzymywac sie od korzystania z ziemskich dobr, ale
tylko w tedy, gdyby ich dni powstrzymywania sie i dni korzystania były
przezywane z czcia dla Niego! To samo napomnienie slyszymy i w naszych
czasach: "Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek czynicie,
wszystko czynicie ku chwale Stwórcy" (1 Koryntian 10. 31)
Ostatnio edytowano 31 mar 2026, o 14:20 przez myślnadziś, łącznie edytowano 1 raz
myślnadziś

Post przez myślnadziś » 31 mar 2026, o 14:17

Przekroczenie Prawa
Ale teraz niezależnie od prawa objawiona została sprawiedliwość Stwórcy wszechświata, o której świadczą prawo i prorocy, i to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Chrystusa Jezusa dla wszystkich wierzących.
Nie ma bowiem różnicy, gdyż wszyscy przestąpili prawo i brak im chwały Bożej, I są usprawiedliwieni za darmo, z łaski Jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie.
List do Rzymian 3, 22-24

Przekroczyłem dozwoloną prędkość zaledwie o 5km/h! Mimo tego, urzędnik policji cały czas odrzucał moje argumenty, które przedstawiałem, broniąc się i mówiąc, że lepiej by zrobił, ściągając prawdziwych piratów drogowych i oszustów. Prawda była jednak taka, że złamałem prawo i nie miałem nic istotnego do powiedzenia na swoją obronę. Przestąpienie prawa moralnego (grzech) traktujemy zwykle podobnie :
Klasyfikujemy je do różnych kategorii. Są prawdziwie niegodziwi przestępcy, którzy jawnie łamią prawo Boże i są tacy jak ja. Przyznaję, że czasem się mylę, ale nie jestem jak oni – w każdym razie nie aż taki zły. Jak widzi to jednak Stwórca? On brzydzi się wszelkim przestępstwem. A my wszyscy, bez wyjątku, jesteśmy wyrafinowanymi ignorantami Jego woli. Dzisiejszy werset z listu do Rzymian jest doskonale zrozumiały: “Wszyscy przestąpili prawo i nie mają chwały Bożej.” Co więc możemy zrobić? Konieczne jest, aby zaufać Chrystusowi Jezusowi, który zapłacił za nasze przewinienia, w nasze miejsce. Uwierz I zaufaj Panu Chrystusowi Jezusowi, a będziesz uratowany od kary tobie należnej! On obiecał że jeśli zaufamy Mu całkowicie, przebaczy nam wszystko i da nam nowe życie. Jak możemy skorzystać z tego Jego dzieła? Przez pożucenie myśli robienia czegokolwiek, by mieć prawo do Jego zbawienia. Jeśli ufając Chrystusowi Jezusowi, wyznajemy, że jesteśmy przestępcami i popełnialiśmy niezliczone przestępstwa – wyrzekamy się naszej samolubności i pychy, mówiąc: “Panie Jezu, przebacz mi. Uczyń Ty ze mnie nowego człowieka. Uratuj mnie od wiecznej śmierci i daj mi życie wieczne.” - On zrobi to!
myślnadziś

Poprzednia strona

Powrót do Wiara (faith)